Tatársky biftek patrí k veľmi kontrovérznym pokrmom. Niektorí ho milujú, iní si nevedia jeho konzumáciu ani len predstaviť. Navyše ide o proteínovú bombu pre nás organizmus. Názory sa líšia aj čo sa zdravia týka. Surové mäso, predsa len nepatrí k bežnej strave ľudí. Aj práve preto, ho už naši dávny predkovia začali tepelne upravovať. Pásomnica alebo salmonelóza, sú len malá ochutnávka toho, čo môžeme pri konzumácii surového mäsa dostať. Pokiaľ sa však tejto delikatesy nedokážete vzdať, dbajte na kvalitné a čerstvé suroviny, a to i v prípade, že si tatarák objednáte v reštaurácii.

tatarák
 
Domáci tatársky biftek
 

  1. Nikdy nekupujte polotovary. Veľmi populárnymi, sa totiž stali výrobky, ktoré doma iba rozbalíte a môžete skonzumovať. Ide o pomleté, už okorenené a osolené mäso aj so surovým vajíčkom. V tomto prípade môžeme naozaj hovoriť o vstupenke na infekčné oddelenie.
  2. V originálnom recepte sa na prípravu tatárskeho bifteku používa hovädzia sviečkovica. Táto časť kravy nepatrí k tým najlacnejším. Pokiaľ však chcete chutný a aj bezpečný pokrm, zainvestujte práve do tohto mäsa. Kupujte vždy iba čerstvý tovar, od seriózneho predajcu. Určite sa vyhnite poľskému, či ukrajinskému mäsu.
  3. Mäso kupujte zásadne v celku. Na to pomleté radšej zabudnite. Originálny biftek sa navyše aj tak pripravuje z mäsa škrabaného.
  4. Nie je na škodu, ak kúpené mäso necháte premraziť. Na druhej strane nepoužívajte to, ktoré vám v mrazničke stálo pol roka.
  5. Tatársky biftek poriadne posoľte a nakoreňte. Ide totiž o prirodzenú dezinfekciu.
  6. Vajíčko sa pri tomto pokrme konzumuje taktiež v surovom stave. Používajte výhradne čerstvé BIO vajcia. V tomto prípade sa to naozaj oplatí.
  7. Už hotový biftek skonzumujte čo najskôr. Nikdy ho nenechávajte v teple a odkrytí.

hovězí maso
 
Tatársky biftek v reštaurácii
 

  1. Objednajte si ho iba v kvalitných podnikoch.
  2. Nebojte sa opýtať na pôvod mäsa a ostatných surovín.
  3. Mäso by malo byť škrabané, nie mleté.
  4. Vajíčko nemá byť do celej masy zapracované. Je položené na vrchu. Zamiešať si ho môžete vy, alebo čašník. Tak môžete totiž lepšie vidieť to, čo sa v pokrme nachádza.